Thursday, October 21, 2021
Politik Ketepikan Perbezaan Dan Bersatulah Demi Rakyat

Ketepikan Perbezaan Dan Bersatulah Demi Rakyat

1. Terdapat dua hasil yang signifikan dari titah YDPA semalam, pertama bahawa YDPA yakin bahawa YAB PM dan kabinetnya dapat menguruskan krisis yang dihadapi oleh negara kita dan kedua bahawa semua ahli politik berhenti berpolitik yang boleh menyebabkan ketidakstabilan.

2. Ini adalah arahan yang jelas oleh YDPA, sayangnya masih ada ahli politik yang bermain politik dan merancang untuk kepentingan mereka sendiri. Ini harus dihentikan dan kita mesti mencapai kata sepakat bahawa fokus kita sekarang adalah mengenai rakyat.

3. Kerajaan mempunyai tugas besar untuk memastikan negara kita dapat bertahan dari kedua-dua cabaran wabak dan cabaran ekonomi. Salah satu agenda utama dalam sidang parlimen akan datang adalah meluluskan belanjawan yang sangat penting untuk rakyat mendapat manfaatnya.

4. Saya secara peribadi memahami keperluan belanjawan ini dan benar-benar memahami kerisauan oleh YAB PM, bimbang bahawa rang undang-undang belanjawannya tidak akan mendapat undi majoriti di parlimen. Ini juga akan meletakkan pemerintahannya dalam keadaan tidak seimbang dan mungkin pentadbirannya akan runtuh. Sesuatu yang saya percaya dia tidak boleh mengambil risiko itu.

5. Kali ini rakyat mengawasi setiap gerakan politik oleh setiap pihak, baik pemerintah dan pembangkang harus sangat berhati-hati dalam membuat sebarang gerakan politik, jika tidak, mereka akan ditolak sepenuhnya oleh rakyat.

6. Saya menyeru semua ahli politik untuk mengetepikan perbezaan politik kita dan mengusahakan kepentingan bersama, iaitu rakyat dan negara ini. Sudah tiba masanya usaha bipartisan menjadi kenyataan. Pendekatan bipartisan ini bukanlah perkara baru malah negara ini memerlukan semua ahli politik untuk bekerjasama dalam masa sukar ini.

7. Kita memerlukan lebih banyak katil di hospital, kita memerlukan lebih banyak staf barisan hadapan, kita memerlukan pekerjaan, kita memerlukan makanan di atas meja, kita perlu menyusun semula hutang isi rumah kita dan kita perlu menggerakkan ekonomi tempatan kita untuk memastikan kelangsungan hidup dan semoga dapat kita kembali menjadi negara yang hebat.

8. Sekali lagi saya memohon kepada semua anggota Parlimen, berhenti bermain politik dan fokus membantu rakyat. Kita lebih baik dari ini, kita dapat mengetepikan perbezaan kita dan bersama-sama memastikan negara ini berjaya melalui masa yang begitu mencabar ini.

Penulis : Mohamed Nizham Abdullah Hamidi, Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Wilayah Persekutuan

Relate article

Comment

..
1,544FansLike
8FollowersFollow
1,280SubscribersSubscribe

Berita terkini

Popular