Sunday, January 16, 2022
Ekonomi Pelabur keluar dari Indonesia, Malaysia pula tarik dana baharu – Bloomberg

Pelabur keluar dari Indonesia, Malaysia pula tarik dana baharu – Bloomberg

APABILA berkaitan dengan dasar bank pusat, apakah yang terbaik untuk memikat pelabur asing ke Asia semasa pandemik Covid-19 kini? Setakat ini pendekatan ortodok nampak berkesan.

Indonesia dan Malaysia boleh dijadikan contoh dalam hal ini.
Memetik laporan Bloomberg, Kadar hutang Indonesia yang dipegang pelabur asing telah menurun kepada 27 peratus daripada 39 peratus pada akhir tahun lalu, sementara di Malaysia meningkat kepada 24 peratus daripada paras terendah 21.7 peratus pada bulan April.

Perbezaannya telah dikurangkan kepada hanya tiga mata peratusan dari 14 mata peratusan pada akhir 2019.

Begitu juga dengan aliran dana untuk kedua-dua negara.

Indonesia mengalami aliran keluar asing bersih AS$6.8 bilion tahun ini, sementara Malaysia mencatat aliran masuk AS$1.3 bilion.

Salah satu faktor yang menghalang aliran masuk dana ke Indonesia adalah program pengewangan hutang bank pusat, di mana ia membeli bon secara langsung dari pemerintah.

Pengurus wang bimbang rancangan itu akan menjadi penghalang, walaupun ada jaminan berulang kali dari pihak gabenor bank pusat dan menteri kewangan.

Bank Negara Malaysia telah mengambil langkah-langkah ortodoks dalam usahanya memerangi coronavirus: mengurangkan kadar dan menurunkan nisbah keperluan undang-undang.

Faktor lain yang memikat dana global ke Malaysia dan bukannya Indonesia adalah tindakan kadar Bank Negara yang lebih agresif.

Penggubal dasar Malaysia telah mengurangkan penanda aras mereka dengan gabungan 125 mata asas tahun ini, sedangkan Indonesia hanya mengurangkan 100 mata asas, walaupun angka nominalnya yang lebih tinggi bererti ia mempunyai lebih banyak ruang utama.

Volatiliti hilang

Salah satu kesan penting dari perubahan pola aliran dana adalah untuk mengurangi turun naik di pasaran bon Indonesia.

Ukuran 30 hari yang berterusan bagi sisihan piawai hasil Indonesia mencapai lebih dari 0.6 pada bulan Mac, sementara di Malaysia ukuran yang sama berada pada 0,3.

Ukuran kadar turun naik di Indonesia jatuh serendah 0.03, lebih rendah daripada yang dialami Malaysia.

Turun naik turun naik

Walaupun banyak kadar turun naik disebabkan oleh penarikan dana asing, faktor lain adalah peningkatan campur tangan Bank Indonesia.

Pemilikan bank pusat terhadap bon berdaulat negara telah meningkat kepada sekitar 20 peratus pada 12 Oktober daripada kurang dari 10 peratus pada awal tahun ini, menurut Jennifer Kusuma, pakar strategi kadar kanan di Australia & New Zealand Banking Group Ltd di Singapura.

Sebaliknya, Bank Negara Malaysia memiliki 2.6 peratus pasaran pada akhir September, berbanding 0.5 peratus pada awal 2020, katanya.

Walaupun pelabur asing telah mengurangkan pegangan dalam hutang Indonesia, namun ia telah menawarkan beberapa insentif untuk calon pelabur.

Sekiranya kadar turun naik kekal pada tahap semasa, maka pelabur berpeluang mendapatkan hasil yang paling tinggi di rantau ini dengan risiko lebih rendah.

Relate article

Comment

..
1,544FansLike
8FollowersFollow
1,320SubscribersSubscribe

Berita terkini

Popular